Temakväll 5 december 2019 – en temakväll med HBTQ-perspektiv

Torsdagen den 5 december var det dags för den 4:de Temakvällen, av totalt 6, under rubriken #schysstidrott som genomförs som ett samarrangemang med Kvinnojouren i Lund, PIL, Skåneidrotten och Lunds kommun.

Ämnet för kvällen var Fotbollsbögen som är en monolog av och med skådespelaren Mårten Svedberg, för ungdomar i gymnasieåldern, för vuxna och för idrottsklubbar, föreningar m.m. Pjäsen tar upp ämnen som homofobi, machokultur, grupptryck och utanförskap men skildrar även vänskap och kärlek. Mårten använder sig av egna erfarenheter från idrottsvärlden, där den som är annorlunda lätt blir utsatt för mobbning och kränkningar.

Innehållet i pjäsen handlar om Johan som är homosexuell, men som inte har berättat om det för sina fotbollspolare av rädsla för utfrysning och mobbing. Men nu har dagen kommit då hans bästa vän ska få veta.

Efter föreställningen så blev det tillfälle till diskussion, frågor och tankar om utanförskapsfrågorna i stort. Mårtens huvudbudskap är att  ungdomarna ska få modet att våga stå upp för varandra, säga ifrån och ändra attityder. Men även de vuxna ledarna är jätteviktiga. Vad vi vuxna tillåter för jargong hos elever och ungdomar och att vi även rannsakar oss själva, till exempel hur vi pratar till varandra. På arbetsplatsen, i fikarummet, i hemmet och så vidare. Sådant som vi sedan förmedlar in i klubbarna.

Mårten Svedberg har en förhoppning om att en storstjärna inom herrfotbollen en dag ska komma ut som homosexuell, Då hade 8-10-åringarna växt upp med det och sagt: ¨Han är bög, men är bäst på fotboll och det spelar ingen roll”. Kommer vi in i det tankesättet att det inte spelar någon roll, då har vi kommit långt.

Mårten Svedberg mottog stora applåder och ovationer för sitt framträdande från det 75-tal personer som fanns på plats under kvällen.

En till WordPress-webbplats