Temakväll 15 april 2021 – Sexuella övergrepp inom idrotten

Den 15 april hade vi temakväll med temat: #Schysstidrott -Sexuella övergrepp inom idrotten

Vad är #Schysstidrott? #Schysstidrott är ett samarbete mellan RF-SISU Skåne, Kvinnojouren i Lund, PIL (Paraplyorganisationen för Idrottsföreningar i Lund) och Lunds kommun.

Denna kväll fick vi ta del av Moa Hjelmers berättelse och Susanne Johanssons forskning. Efter Moas föreläsning så hade vi ett rum för de unga med representanter från Tjejjouren där alla anonymt kunde ställa sinafrågor i ämnet. Resterande stannade kvar och lyssnade på Susanne Johansson. Det blev en mycket uppskattad och informativ kväll. Det var ca 120 deltagare från ca 40 föreningar och organisationer.

Kort om kvällens representanter

Moa Hjelmer är en friidrottare som varit aktiv i svenska landslaget i 15 år, med två EM-medaljer, varav ett guld som sina största meriter, samt en drös med SM-medaljer och svenskt rekord på distansen 400m. Moa brinner för frågor kring kroppsideal kopplat till idrotten samt att hon hösten 2017 under ”metoo” gick ut och berättade sin egen historia om ett övergrepp inom idrottsvärlden.

Susanne Johansson är doktor i idrottsvetenskap och lektor på Gymnastik-och idrottshögskolan (GIH) i Stockholm. Hon har forskat om bland annat sexuella övergrepp inom idrotten sedan 2011. Tidigare har hon varit elitidrottare och håller fortfarande på med styrkelyft. Just nu är hon aktuell med en ny forskningsrapport ”Från Policy till praktik –mot sexuella övergrepp inom idrotten” som vi kommer få ta del av under kvällen.

Tjejjouren i Lund Under kvällen kommer vi att prata med ungdomarna lite mer om samtycke generellt, men även kopplat till idrottsvärlden. Som ung är det här kanske jobbigt eller svårt att prata om, och det kan det finnas flertalet olika anledningar till. Hos trans-och tjejjouren i Lund möter och stöttar vi hela tiden barn och unga som berättar och diskuterar dessa typer av frågor med oss. Dessa erfarenheter kommer att ligga till grund för vår diskussion.

 

 

 

En till WordPress-webbplats